Wat doet de Kinder- en Jongerenrechtswinkel?

Welkom bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag. Kinderen en jongeren tot 27 jaar kunnen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel vragen stellen over hun rechten en plichten. Wij zitten bij jou in de buurt om naar je te luisteren en jou te helpen op te komen voor jouw rechten. De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft gratis en anoniem advies. 

Dit kan ook tijdens het juridisch jongerenspreekuur.


Stel jouw vraag!Onderwerpen


Brief schrijven aan de kinderrechter

Het kan zijn dat jij thuis in een vervelende situatie zit en dat je graag je stem wil laten horen. Als je onder de 18 jaar bent, kun je in zo'n situatie een brief schrijven aan de rechter. Door het schrijven van deze brief kun je aan de rechter vragen om uitgenodigd te worden voor een gesprek om je stem te laten horen. 

Lees meer

School en leerplicht

In Nederland hebben we de leerplicht. Ieder kind moet naar school tot zijn achttiende.  Als je niet naar school gaat - wanneer je dat eigenlijk wel moet - heet dat spijbelen. Met spijbelen kun je in de problemen komen. De leerplichtambtenaar is iemand die dit in de gaten houdt. Als je zonder reden wegblijft, kunnen jij en je ouders worden gestraft. 
Lees meerHuur en woonproblemen

Problemen met je huurbaas? Een huurgeschil kan heel vervelend zijn. Dit kan gaan over huurverhoging, achterstallig onderhoud of bijvoorbeeld gebreken aan de huurwoning.In eerste instantie kan je het beste proberen er samen met de verhuurder uit te komen. Als het niet lukt om het probleem onderling op te lossen, kun je naar de Huurcommissie of de rechter stappen. In welke gevallen jij stappen kunt ondernemen, vraag het bij ons na!


Lees meer


Meer onderwerpen

 

Wat doet de Kinder- en Jongerenrechtswinkel nog meer? 


Kinderrechtendebat

Ieder jaar organiseert de Kinder- en Jongerenrechtswinkel rond 20 november het Kinderrechtendebat tijdens de Internationale Dag van de Rechten 

van het Kind. Middelbare scholieren van tien Haagse scholen debatteren op deze dag over kinderrechten in het Haagse Stadhuis.  


De Haagse Kinderredactie

De Haagse Kinderredactie wordt door De Kinder-en Jongerenrechtswinkel begeleid. Deze groep van 10 Haagse middelbare scholieren zetten zich gezamenlijk als jonge gedreven journalisten in voor meer zichtbaarheid en bekendheid van kinderrechten door het maken van filmpjes, podcasts, nieuwsitems en meer.Gastlessen en flitsbezoeken
De Kinder- en Jongerenrechtswinkel geeft verschillende gastlessen op scholen. We geven gastlessen 'Kinderrechtbank' en 'Kinderrechten' voor basisscholieren van de groep 7 en 8 en voor scholieren van de onderbouw van middelbare scholen. Ook organiseren we de workshop 'Ken Je Rechten', waarin we uitleggen wat er verandert als je 18 jaar wordt.


Lees meer over ons!