Brief aan de kinderrechter

Het kan zijn dat jij thuis in een vervelende situatie zit en dat je graag je stem wil laten horen. Als je jonger bent dan 18 jaar mag jij nog niet zelf beslissen wat er gebeurt of je kunt niet zelf aan een rechter vragen om een beslissing te nemen. 


Jouw mening geven

Er is een uitzondering op deze regel als je ouders scheiden (of gescheiden zijn). Dan kun je jouw mening laten horen aan de kinderrechter. De kinderrechter kan in zo'n situatie een beslissing nemen als hij/zij dat wil. Dat kan alleen bij een paar onderwerpen. Zoals waar je woont, wanneer je bij je vader of je moeder bent, de wisseldag of de plaats van wisselen. Of welke informatie over jou wordt gedeeld. Ook kan de kinderrechter beslissen wie er gezag over jou moet hebben.


Brief aan de kinderrechter

Het gaat hierbij niet om wat je moeder of vader wil. Of iemand anders in je nabije omgeving.Het gaat echt alleen om jouw eigen mening. Over wat jij zelf het liefste wil. Je kan je mening aan de kinderrechter meegeven door een brief te schrijven. Hierin schrijf je jouw wensen op en ook kun je vragen om te worden uitgenodigd voor een gesprek zodat jij je stem kunt laten horen. De rechter besluit, als hij/ zij de brief heeft ontvangen, of hij jou uitnodigt voor zo’n gesprek. Hij hoeft je brief niet persé te lezen als je jonger bent dan 12 jaar. De kinderrechter zal dit wel doen wanneer hij denkt dat je heel erg goed weet wat jouw mening is. En als je 12 jaar of ouder bent moet de rechter jouw brief altijd lezen en hierop reageren.

Een brief schrijven kan je doen in de volgende situaties:

  • Je wil dat de rechter iemand aanwijst die jou helpt met het opkomen voor jouw mening
  • Je wil dat het gezag over jou wordt veranderd naar één van je ouders. Of dat juist allebei je ouders het gezag krijgen.
  • Je wil de omgangsregeling veranderen, dus bijvoorbeeld wat vaker of juist minder vaak naar één van je ouders gaan.
  • Je wil de informatieregeling veranderen. Bijvoorbeeld dat één van je ouders minder over jou te horen krijgt.


Wij helpen jou graag met het laten horen van je mening en je kunt bij ons terecht voor hulp bij het schrijven van een brief aan de kinderrechter.

Hoe gaat dat, een brief aan de kinderrechter schrijven?

Je komt bij ons langs op het spreekuur. Je kunt iemand meenemen als je dat fijn vindt, bijvoorbeeld je broer of zus, of een ouder. Je schrijft dan helemaal zelf een brief. Daar kunnen wij je bij helpen als je dat wil. Er zit verder niemand bij, want het gaat om jouw eigen mening. En wij vertellen hier aan niemand iets over.

Wij bewaren de brief heel goed, een week lang, zodat je nog eens rustig kunt nadenken of je de brief nog steeds wil versturen. Als je dat na een week nog steeds wil, geven wij de brief voor je af bij de rechtbank, waar de rechter werkt. Daarna krijg je een brief terug van de kinderrechter, waarin je meestal wordt uitgenodigd voor een gesprek. In dat gesprek kan jij je eigen mening vertellen en uitleggen waarom je die mening hebt.

Je mag niet zelf kiezen bij wie je wil wonen, maar de kinderrechter luistert wel heel goed naar jouw mening. Daarna neemt de rechter een beslissing. Het belang van het kind staat daarbij altijd voorop.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op!

contact